dissabte, 26 de novembre del 2016

PRÀCTICA DE DETERMINACIÓ DE GLÚCIDS

Els glúcids són biomol·lècules compostes per carboni, hidrogen i oxigen, on les principals funcio en els èssers vius són brindar energía inmediata i estructural.
Trobem tres tipus de glúcids o sacàrits:

  • Monosacàrits
  • Disacàrits
  • Polisacàrits
MATERIALS

  • Pinça
  • Mechero Bunsen
  • Pipeta
  • Tubs d'assaig
  • Graella
  • Lugol
  • Fehling A i B
  • Glúcids: sacarosa, glucosa, midó i fructosa

PROCEDIMENTS
El primer que vam fer va ser agarrar 8 tubs d'assaig per grup i vam col·locar sacarosa, glucosa, midó i fructosa (2 tubs per glúcid). En cada un d'ells vam possar fehling en un, i lugol en l'altre. En el primer vam posar Fehling A i B en cada glúcid i el vam calfar amb foc. Si el resultat donava positiu es feia color roig, i si donava negatiu, verd. En el cas del Lugol no feia falta calfar-ho, si donava un color taronja era negatiu, però si donava un color més roig i fosc, positiu.
En aquesta imatge observem en la fila d davant les mostres amb Fehling A i B, encara sense calfar. En la fila de darrere observem en ordre de esquerra a dreta, sacarosa, glucosa, midó i fructosa, que el midó és l'única que està més obscur, per tant és positiu, i les altres d'un color més clar, negatiu.

RESULTATS
Quan ja vam calfar les mostres en Fehling, ens va ixir açó que es veu a aquesta imatge.
La sacarosa tenia que donar negatiu, perque no és un monosacàrit, i a nosaltres ens va ixir d'aquest color (esquerra). La segona no ens va donar bé, la glucosa, que ens va ixir verd, osiga, negatiu. Al fons del tub d'assaig es podia veure un poc roig pero no s'apreciava quasi. La glucosa és un monosacàrit i es suposa que tindria que haver ixit un poc més roig. En la tercera, que e´s el midó ens va ixir bé, perque el midó és un polisacàrit (negatiu). I per últim, la fructosa, que és monosacàrit, però a nosaltres no ens va ixir de color roig, sinò verd.

Els resultats tenien que haver donat així:


Fehling
Lugol
Sacarosa
-
-
Glucosa
+
-
Midó
-
+
Fructosa
+
-

Fonts: Llibre Biologia i Geologia 1 Bat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada