divendres, 31 de març del 2017

Enfermetat del VPH

El virus del papiloma humà és una de les transmissions sexuals més comuns i ho causa la infecció d'un virus. Generalment, aquest virus és inofensiu i moltes persones no se'n adonen que el tenen o l'han tingut però algunes vegades pot provocar càncer o enfermetats. Aquest es contagia en contacte pell amb pell en relacions sexuals i pot afectar a la boca, gola, penis, vagina o anus.

Generalment solen ixir unes berrugues en la zona i es pot tractar o inclús algunes són inofensives. En canvi, hi ha alguns tipus que si que són infecciosos. Existeixen doncs, 100 tipus d'aquest virus, on la majoria no són perillosos.

Aquesta enfermetat no té cura però existeixen moltes mesures per a evitar el contagi de la enfermetat, com per exemple els métodes anticonceptius, sempre i quan una de les persones no estiga infectada. També existeixen les vacunes per a evitar tindre aquesta enfermetat. És important assegurar que quan hi ha un contacte pell amb pell una de les persones no estiga infectada i que les dos estiguen sanes.

Els símptomes mes freqüents són l'aparició de berrugues en la zona infectada.
Característiques del virus
Primers símptomes
Virus

En aquestes fotografies es pot observar els primers símptomes d'aquesta enfermetat i els llocs més comuns on solen aparèixer.









Aquestes berrugues poden aparèixer en la boca o com en la imatge anterior.











Ací podem observar una imatge de l'epidemiologia del VPH.

I ací una altra imatge de l'epidemiologia en els casos estudiats.



Pàgines webs consultades:

https://encolombia.com/medicina/revistas-medicas/academedicina/vol99/infeccion-vph-epidemiologia/


https://www.plannedparenthood.org/esp/temas-de-salud/enfermedades-de-transmision-sexual/virus-del-papiloma-humano-vph

https://es.wikipedia.org/wiki/Virus_del_papiloma_humano






dijous, 16 de març del 2017

Mesura del pols i la tensió arterial

El pols arterial és la pulsació que es provocada per l'expansió de les artèries com a conseqüència de la sang bombada pel cor. Aquestes ones d'expansió es mouen per els vasos sanguinis de tot el cos. Quan el cor expulsa sang, les artèries s'espandeixen, i quan la sang torna al cor, les artèries deixen d'estar expandides.

Dissecció dels pulmons

Els pulmons són els òrgans essencials de l'aparell respiratori on es verifica el intercanvi gaseós de sang. Formen part del aparell respiratori, que està format per:

  • Boca i nas, on agafem aire
  • Tràquea, que conecta el nas amb els pulmons
  • Bronquis, separa la tràquea en dos ramificacions
  • Pulmons, òrgan on es creec bronquiols
  • Bronquiols, amb àlveols, que s'encarreguen de portar l'oxigen a la sang

Dissecció del cor

El cor és l'òrgan encarregat de bombejar la sang i repartir-la per tot el cos. Es divideix en quatre cavitats: dos aurícules i dos ventricles, separats per vàlvules que sols deicen passar la sang en una direcció.

MATERIALS

  • Cor de porc
  • Tisores, bisturí o ganivet
  • Safata de disecció
  • Guants

divendres, 3 de març del 2017

Quin preu tenen els aliments que consumim?

Molts desconeguem la procedència dels aliments que consumim i no sabem que hi ha darrere d'aquestos processos. A Amèrica per exemple, moltes empreses nomes es dediquen a produïr aquestos aliments per diners i no per assegurar la salut dels consumidors. Molts animals son sacrificats cada dia i alguns d'ells te risc de patir alguna malaltia. Si aquestes empreses no asseguren que no estàn infectades, aquestes enfermetats podrien passar a les persones i contraure enfermetats molt greus, es per això que es diu " lo barato sale caro". En Amèrica, una dona va crear una asociació per a frenar aquestes accions, ja que els seu fill de dos anys, al menjar una hamburguesa va contraure una enfermetat molt greu i va morir. A partir d'ací es plantejen moltes coses, perquè en Amèrica el menjar sà és molt més car que la "comida basura". És per això que algunes famílies que no tenen suficient presupost nomes poden permitirse aquest tipus de menjar i no un menjar sà.
El món es mereja per diners i els diners s'han de conseguir siga per bones maneres o per no tan bones. Molts criaders de animals es troben en males condicions perque estan tots els animals junts, amb excrements, i això pot fer que contraguen enfermetats, o que inclús la carn estiga contaminada. Això posa en perill la salut de moltes persones que consumixen normalment aquestos tipus de aliments.
La conclusió és que tenim que intentar menjar el més saludable possible i a poder ser, menjar aliments ecològics i que cal anar en compter amb el "menjar basura" perquè una vegada o dos no passa res, però a la llarga pot afectar a la salut.

Determinació dels grups saniguinis

Els erictràcits presenten en les seves parets unes molécules que es comprten com a substàncies estrantes (antígens) quan entren en contacte amb sang d'un altre individu que presenti els anticossos corresponents a aquestes molècules. Els  eritràcits s'aglomeren (aglutinació) i posteriormen es trenquen (hemòlosi).

La presència o no d'aquestes molècules antigèniques i d'aquestos anticossos han permés realitzar una caracterització hematològica dels individus. Les més conegudes són les ABO (AB zero) i la del Rh.
MATERIALS
-Portaobjectes netejat amb alcohol
-Permanent
-Alcohol de 96º
-Cotó en pèl
-Sang
-Agulla
-Reactius anticosos (sèrum anti-A anti-B i anti-D).