dijous, 16 de març del 2017

Mesura del pols i la tensió arterial

El pols arterial és la pulsació que es provocada per l'expansió de les artèries com a conseqüència de la sang bombada pel cor. Aquestes ones d'expansió es mouen per els vasos sanguinis de tot el cos. Quan el cor expulsa sang, les artèries s'espandeixen, i quan la sang torna al cor, les artèries deixen d'estar expandides.



MATERIAL
  • Escales
  • Cronòmetre
  • Dits per a mesurar les pulsacions
PROCEDIMENTS

El primer que vam fer, va ser apuntar en la pissarra una gràfica per a comparar en la gent que fa esport i amb gent que no, o gent fumadora amb no fumadora.
A la nostra classe ningú fuma, i la persona que més esport fa es Maria Senabre, uns 6 dies setmanals de esport. Després està Carmen, Arnau i Clara amb 3 dies d'esport setmanal, i els altres un dia o ningún.
Primer vam mesurar les nostres pulsacions per minut en estat de repós i en el meu cas em va donar 72 p/m. Quan ja vam mesurar les pulsacions en repós, vam anar a les escales i vam muntar i baixar les escales ràpidament i vam mesurar les nostres pulsacions després de l'activitat física. Per a mesurar-nos les pulsacions, teniem que posar el dit índex i cor a la monyica o al coll, per on passa la artèria. A mi em va ixir 112 p/m, el que està bastant bé en comparació a les meues pulsacions per minut en estat de repós.
En el cas dels esportistes, les pulsacions eren un poc més baixes que en els no esportistes, però tenim cassos com el de Maria SanJuan, que no fa esport però les pulsacions de repós i després d'una activitat són molt paregudes.
També teniem que mesurar-nos la tensió arterial, però a falta de l'aparell necessari, no la vam mesurar.

AMPLIACIÓ

He trobat aquesta fotografia, on apareix el valor normal de pulsacions per repós en homes i en dones. En el meu cas, estaria en un nivell bó i normal, perque tinc 72 p/m.
A partir d'ací, existeixen enfermetats que tenen que vorer amb les pulsacions i la tensió arterial.
Parlem de arritmies, que poden arribar a ser enfermetats per al ser humà
La bradicardia es tracta que les pulsacions son menys de 60 per minut, i la taquicardia és el contrari, que presenta moltes pulsacions per minut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada